Pogovor z vodjo porodnega bloka

Ob 5. maju, mednarodnem dnevu babic, vam predstavljamo vodjo porodnega bloka Sašo Matko, diplomirano babico.


Saša Matko je diplomirana babica, vodja porodnega bloka v BGP Kranj. Ob mednarodnem dnevu babic, ki ga babice praznujejo 5. maja, smo jo povprašali o aktualnih razmerah v porodništvu, podala je tudi nekaj nasvetov o pripravi na porod in obudila spomine na babištvo nekoč in danes.

1. Kako se je po vašem spremenilo babištvo skozi čas? Delo babice danes zagotovo poteka drugače kot nekdaj.

Babištvo nekoč in danes je naredilo velike premike, ki so se sigurno v največji meri kazali, ko so se porodi prestavili iz domačega okolja v porodnišnice. Nekoč so bile pri porodu doma prisotne vaške babice, ki so nudile podporo in pomoč pri rojstvu otroku. Znanje so si pridobile od zdravnikov oz. starejših kolegic. Kljub trudu babic je bila umrljivost mater in otrok visoka. Na žalost vsega, kar nudi današnji čas, babice takrat niso imele na voljo in prav zaradi premika porodov v porodnišnice, se je reševanje zapletenih situacij med porodom ali po njem izkazalo za rešilno bilko in zmanjšanje števila umrljivosti mater in otrok.

Prva babiška šola leta 1753 je prinesla tudi več znanja babicam, tako je bila skrb za ženske, matere in družine veliko boljša. Če pa govorimo o današnjem izobraževanju babic/babičarjev pa je tu še več znanja, skrb za reproduktivno zdravje žensk, spremljanje zdrave nosečnosti, zdravstveno-vzgojno izobraževanje, delovanje v porodnišnicah na vseh delovnih mestih, povezanih s sprejemom, vodenjem poroda, skrbi po porodu zanjo in novorojenčka ter o odpustu v domače okolje.


2. Zakaj so babice tako pomembne, pa naj si bo pri varovanju zdravja žensk ali pri samem porodu?

Vloga babice je vsekakor pomembna že od nekdaj, toda danes imamo babice veliko več znanja, zato da lahko zadostimo vsem informacijam, po katerih povprašujejo ženske. Prav tako ves čas stremimo k nadgrajevanju svojega znanja, ki je naše največje orožje za kakovostno obravnavo žensk v vseh omenjenih obdobjih. Zahteve in želje žensk, iskanje informacij ter izbira porodnišnice, so danes nekaj samoumevnega, zato je naša naloga, da poskrbimo za posredovanje informacij, takrat ko jih potrebujejo, na ta način si pridobimo njihovo zaupanje, ki je ključnega pomena za dobre rezultate tako oskrbe, porodne izkušnje kot sprejemanja vseh izzivov na poti materinstva in družine.


3. Kaj bi svetovali bodočim mamicam? Kako se je najbolje pripraviti na porod?

Bodoče mamice imajo danes na voljo res veliko različnih možnosti za pridobivanje informacij, vseeno naj zaupajo vase, naj poslušajo svoje telo. Zmorejo veliko več, kot si predstavljajo. Neko zmerno informiranje sigurno koristi, kadar podvomijo pa se je dobro posvetovati s strokovnjaki. Zagotovo smo babice pravi naslov, da jih pomirimo, spodbudimo, prisluhnemo in svetujemo. Priprave na porod so pomemben del pridobivanja pravih informacij, zato je več kot dobrodošlo, da se le-teh priprav udeležita oba, tako nosečnica kot partner. Vzpostavljanje empatije in zaupanje je ključ do uspeha, ne samo do lepe porodne izkušnje ampak tudi obojestransko zadovoljstvo ob pravi oskrbi. Biti del tako pomembnega trenutka kot je rojstvo, je za nas babice izjemen privilegij.


4. V porodnišnici Kranj organizirate petkove Posvete z babico. Kaj je tisto, kar bodoče porodnice najbolj zanima? Jih morda kaj posebno skrbi?

V naši porodnišnici so petkovi videoposveti zelo obiskani, za kar smo zelo hvaležni. Predvsem so aktualna vprašanja glede covid situacije, prisotnosti partnerja pri porodu. Glede na sodobno opremljen porodni blok, ta dopušča veliko svobode porodnicam pri uresničevanju njihovih želja, kar jim tudi zelo veliko pomeni. Drugače pa menim, da jim je pomembno to, da se srečamo, da nas spoznajo, da je to klepet, ki jim omili strahove, pomiri in spodbudi k veselemu pričakovanju novega bitja. Strah pred neznanim je lahko zelo intenziven in porod je ,zagotovo takšan situacija, zato smo v veliki meri prav babice tiste, ki lahko pripomoremo k zmanjšanju strahu in negotovosti s pogovorom, da prisluhnemo, pojasnimo in jim ponudimo pomoč, ko jo bodo potrebovale.

Babica Saša Matko

Saša Matko, diplomirana babica, vodja porodnega bloka v BGP Kranj


5. V zadnjem letu se je svet popolnoma spremenil, spremembe so se seveda dotaknile tudi porodništva. Kako epidemija Covida vpliva na vaše delo? Kako v porodnišnici Kranj poskrbite za morebitne okužene pacientke in njihove novorojenčke?

Zadnje leto je bilo res posebno, predvsem zelo stresno in porodništvo pri tem ni bilo izjema. Veliko smo se naučili, veliko se še bomo. Kar nas je najbolj zaznamovalo, je uporaba zaščitne opreme, ki je potrebna za zagotavljanje varnosti tako nas babic, ostalih strokovnjakov, kot tudi pacientk. Uporaba zaščitne maske nam je prekrila nasmeh na obrazu, pa vendar nam prijetnega glasu in iskric v očeh ni vzela, dotik pa je del našega poklica, tega nikoli ne zmanjka. Še vedno se trudimo biti empatične, strokovne in profesionalne, z veliko mero občutljivosti.

V kolikor se srečamo s covid pozitivno pacientko, imamo zato namenjeno porodno sobo, ki ni nič drugačna od drugih porodnih sob, babica je ves čas prisotna, saj partner žal v takih primerih ne more biti prisoten. Po porodu mamico in novorojenčka premestimo v prvo nadstropje bolnišnice, kjer imamo za čas bivanja po porodu namenjeno izolacijsko sobo, ravno tako za mamico in novorojenčka skrbi naše osebje, dokler nista odpuščena v domačo oskrbo.

Vsaka porodna zgodba je nenapisan list papirja, babice smo tiste, ki z največjim veseljem prisustvujemo rojstvu novega bitja in skupaj s porodnico in partnerjem ustvarjamo porodne zgodbe.

 
Ob mednarodnem dnevu babic se vam zahvaljujemo za zaupanje. Vaše babice porodnega bloka. :)