Bolnisnica za ginekologijo in porodnistvo Kranj Ginekologija Kranj

Akcija zbiranja sredstev za nakup digitalnega mamografa

V mesecu oktobru, svetovnem mesecu boja proti raku dojk, pričenjamo z akcijo zbiranja sredstev za nakup digitalnega mamografa.

Tako kot v večini razvitih držav je tudi v Sloveniji rak dojk najpogostejši rak pri ženskah. Letno zboli okrog tisoč žensk, štiristo jih umre. Pojavnost te oblike raka narašča, zbolevajo vedno mlajše in predvidevanja kažejo, da bo v prihodnje v Evropi zbolela vsaka sedma ženska.Strokovnjaki vedno znova poudarjajo pomen zgodnjega odkrivanja morebitnih rakavih sprememb na dojkah.

V Centru za bolezni dojk Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj letno pregledamo okoli 5.000 žensk, nekaj pacientov je tudi moških. Naše pacientke obravnavamo celostno. Letno odkrijemo približno 50 primerov zločestega raka na dojkah. Najučinkovitejša metoda za odkrivanje raka dojk je mamografija. Mamografija je rentgensko slikanje, s pomočjo katerega odkrivamo bolezenske spremembe v dojki. Z njo je mogoče odkriti drobne, klinično nezaznavne rakave spremembe, ki jih ne odkrije nobena druga metoda.

Slabšanje gospodarskih razmer vpliva tudi na prihodke naše bolnišnice, vendar navkljub temu želimo ohraniti visoko kakovost obravnave naših pacientov, zato smo se tudi odločili za nakup digitalnega mamografa, ki bo nadomestil sedanjega analognega.

Tehnologija namreč napreduje tudi na tem področju, velik korak je bil narejen z razvojem digitalne tehnike slikanja. Za razliko od analogne mamografije, kjer na koncu dobimo sliko na rentgenskem filmu, pri digitalni mamografiji dobimo visokokakovostno sliko na monitorju. Preiskave bodo potekale hitreje, zato bo možno dnevno pregledati več žensk, zaradi česar bodo tudi čakalne dobe krajše. Zaradi večje zanesljivosti digitalne mamografije bo tako potrebnih manj dodatnih in manj kontrolnih slikanj. Celoten potek dela bo hitrejši in kvalitetnejši.

Tega nakupa pa zaradi visoke cene ne bomo zmogli sami, zato smo pripravili akcijo zbiranja donatorskih sredstev za „nakup digitalnega mamografa“. Zavedamo se, da smo sredi gospodarske krize in ljudje težko prispevajo sredstva za karkoli, toda digitalni mamograf za kvalitetno delo nujno potrebujemo. In žal se bolezen ne zmeni za recesijo.

V akcijo zbiranja prepotrebnih sredstev za nakup aparata želimo vključiti posameznike in podjetja, ki v donaciji vidijo plemenito dejanje.

Prispevek za nakup digitalnega mamografskega aparata lahko nakažete na račun Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj, : 01100-6030277409, odprt pri UJP Kranj, sklic na številko 00 42-2010.

Veseli bomo, če se boste odločili in se odzvali na našo akcijo zbiranja sredstev.
»» Arhiv novic

Uporabljamo piškotke!

Naše spletne strani uporabljajo piškotke (cookies), s katerimi vam lahko zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo pa jih tudi za beleženje statistike dostopa.
Več o piškotkih

Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov.