Bolnisnica za ginekologijo in porodnistvo Kranj Ginekologija Kranj

Vabilo na meritev nuhalne svetiline vašega otročka

VABIMO VAS NA MERITEV NUHALNE SVETLINE  vašega otročka, ki jo opravljajo:
Sava Rant Hafner, dr.med., spec. gin. in por.
mag. Branislav Reljić, dr.med., spec. gin. in por.
Matija Urh, dr.med., spec. gin. in por.

Meritve opravljam na najsodobnejšem ultrazvočnem aparatu "Voluson E8 v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj, Kidričeva 38a v Kranju.
Kemične preiskave hormonov se opravljajo v licenčnem laboratoriju Kliničnega inštituta za kemijo in klinično biokemijo Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, kamor je poslana vaša kri po danih normativih. Odvzem krvi se opravi v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj.

Izračun tveganja omogoča licenčni program The Fetal Medicine Foundation na osnovi pridobljene licence za merjenje nuhalne svetline. Seznam zdravnikov s pridobljeno licenco za merjenje nuhalne svetiline lahko preverite na spletni strani The Fetal Medicine Foundation: http:www.fetalmedicine.com/downs/intro.htm - accredited sonographers, Slovenia.

Merjenje nuhalne svetline je ultrazvočno merjenje predela na zadnji strani otročkovega vratu (nuhalna svetlina). Vsi otročki imajo v tem delu nekaj tekočine, a pri otročkih z Downovim sindromom je verjetneje ta del razširjen.
Ob tem pregledu lahko potrdimo predvideni datum poroda, preverimo normalen razvoj otročka, ugotovimo večplodno nosečnost, preverimo otročkovo vidno anatomijo.
V krvi nosečnice lahko izmerimo nivo dveh hormonov (prosti ß-hCG in PAPP-A), ki sta spremenjena pri nosečnicah, ki  nosijo otročka z Downovim sindromom.
Z izračunom tveganja za otročka z downovim sindromom na osnovi materine starosti odkrijemo 30 % otrok s tem sindromom.
Če upoštevamo le nuhalno svetlino, jih odkrijemo okrog 80 %. Ob upoštevanju zgolj vrednosti hormonov (prosti ß-hCG in PAPP-A) odkrijemo le 60 % takih otrok. Kombinacija vseh treh metod pa je najučinkovitejša saj odkrijemo okrog 90 % otrok z Downovim sindromom že v zgodnji nosečnosti.
V dokončnem izvidu pregleda nuhalne svetline je izračunano tveganje - kakšna je možnost, da nosite otročka z  Downovim  sindromom. Pri tveganju 1:300 ali slabšem (1:manj kot 300), je svetovna invazivna diagnostika (amniocenteza), kjer določijo kromosomsko sliko otroka in ovržejo (ali potrdijo) prisotnost Downovega sindroma pri vašem otročku.

Vabim vas, da se prijavite  za pregled po telefonu na številko 04/2082812 ali prek internetne strani https://www.bolnisnica-kranj.si/index.php/obrazec _first oz. e-pošte  uz@bgp-kranj.si

Najprimernejši čas je okrog 12. - 13. tedna nosečnosti, meritev pa se opravlja od 11. do 13 6/7 tedna (glede na velikost otročka).

Cena ultrazvočnega pregleda, meritve in izračuna tveganja je 60 €, odvzema krvi z meritvijo hormonov 35 €, posnetek na DVD 3 D oz. 4 D pa 24 €.

Ponujamo vam tudi 3 D oz. 4 D snemanje - pregled posnamemo na DVD. Najprimernejši čas je okrog 25. tedna nosečnosti. Cena z DVD je 80 €.

Sava Rant - Hafner, dr.med.
specialistka ginekologije in porodništva»» Arhiv novic

Uporabljamo piškotke!

Naše spletne strani uporabljajo piškotke (cookies), s katerimi vam lahko zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo pa jih tudi za beleženje statistike dostopa.
Več o piškotkih

Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov.