Bolnisnica za ginekologijo in porodnistvo Kranj Ginekologija Kranj

DRŽAVNI PROGRAM ODKRIVANJA RAKA DOJK DORA

Državni program DORA za zgodnje odkrivanje raka dojk se širi na gorenjsko: 22.2.2016 se je pričelo slikanje žensk v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj.
Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj je izpolnila vse strokovne zahteve in pridobila status Presejalnega centra v okviru državnega programa DORA.

URNIK DORA

PONEDELJEK
DOPOLDAN 7.00 - 14.00
TOREK 
DOPOLDAN 7.00 - 14.00
SREDA
POPOLDAN 13.00 - 20.00
ČETRTEK
DOPOLDAN 7.00 - 14.00
PETEK POPOLDAN 13.00 - 20.00
 Na presejalno mamografijo v BGP Kranj bodo vabljene vse ustrezne ženske med 50. in 69. letom iz občin KRANJ, NAKLO, CERKLJE NA GORENJSKEM, TRŽIČ, ŠKOFJA LOKA, GORENJA VAS, JEZERSKO, PREDDVOR, ŠENČUR, ŽELEZNIKI IN ŽIRI.

Program DORA z odprtjem stacionarnega presejalnega centra v Kranju sedaj z vabili pokriva že več kot polovico vseh ustreznih slovenskih žensk.Na presejalno mamografijo. V BGP Kranj bodo vabljene ženske iz starostne skupine 50–69 let, ki so brez vidnih znakov bolezni in imajo stalno prebivališče v občinah Kranj, Naklo, Cerklje na Gorenjskem, Tržič, Škofja Loka, Gorenja vas, Jezersko, Preddvor, Šenčur, Železniki in Žiri.

V teh občinah je ustreznih žensk 17.545. Ženske bodo z Onkološkega inštituta Ljubljana (OI) prejele pisno vabilo, na katerem bosta že določena datum in ura pregleda.

V program se lahko naročijo tudi same, in sicer tako, da pokličejo v Register DORA na OI na brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak dan od 9.00 do 12.00, ali pišejo na elektronski naslov: dora@onko-i.si.

Ženske za pregled ne potrebujejo napotnice.

Presejalno slikanje v stacionarnem centru v BGP Kranj izvajajo radiološki inženirji iz BGP Kranj, posebej izobraženi za program DORA in stalno nadzorovani s strani Onkološkega inštituta kot upravljavca programa.

Vsako mamografsko sliko ločeno odčitata dva zdravnika radiologa z OI. Kadar bodo radiologi pri odčitavanju mamografskih slik videli spremembe na dojki, bo ženska na dodatne preiskave prav tako vabljena na OI.

Mag. Maksimiljan Kadivec, dr. med., vodja državnega programa DORA: ''Pričetek delovanja državnega programa DORA v Kranju pomeni za nas uspešno nadaljevanje širitve programa po celi Sloveniji po novem strateškem načrtu, saj je sedaj v ta program zgodnjega odkrivanja raka dojk vključenih že več kot polovica ustreznih slovenskih žensk. V BGP Kranj so zadostili vsem strogim merilom za izvajanje programa DORA, kar nas zelo veseli in kar je še posebej pomembno za vaše ženske; program DORA namreč zagotavlja visoko kakovostno obravnavo žensk.''

O programu DORA

DORA je organiziran državni program presejanja za raka dojk, ki omogoča ženskam med 50. in 69. letom slikanje dojk z mamografijo na vsaki dve leti. Presejanje za raka dojk pomeni pregledovanje navidezno zdravih žensk s preprosto preiskavo - mamografijo, da bi med njimi odkrili tiste s predstopnjo ali začetno obliko iskanega raka. V tem starostnem obdobju je največja verjetnost, da ženske zbolijo za rakom dojk, s presejalno mamografijo pa je mogoče odkriti bolezenske spremembe, ki še niso tako velike, da bi jih lahko ženska zatipala pri samopregledovanju ali njen zdravnik pri kliničnem pregledu.

Cilj programa DORA je v ciljni populaciji zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk za 25 do 30 odstotkov. Pogoj za uspešnost programa je, da se vabilu na mamografski pregled odzove vsaj 70 odstotkov žensk. Sodelovanje žensk v organiziranem državnem presejalnem programu za raka dojk DORA je v njihovem interesu, saj jim zagotavlja večjo kakovost kot dosedanje presejanje v diagnostičnem sistemu. Zato strokovnjaki Onkološkega inštituta Ljubljana priporočajo, da se ženske odzovejo vabilu na pregled in se s tem vključijo v program DORA.

 
»» Arhiv novic

Uporabljamo piškotke!

Naše spletne strani uporabljajo piškotke (cookies), s katerimi vam lahko zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo pa jih tudi za beleženje statistike dostopa.
Več o piškotkih

Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov.